Підсумки роботи галузі містобудування, архітектури та земельних відносин за 2022 рік

25 Січня 2023, 16:47

Начальник управління містобудування, архітектури та земельних відносин Звягельської міської ради Наталія Демяненко 24 січня 2023 року розповіла про підсумки роботи галузі у 2022 році під час прямого ефіру в мережі Facebook.

На початку ефіру пані Наталія зазначила, що 2022 рік був роком випробувань на єдність та незламність всього українського народу. У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України працівники управління активно долучились до виконання завдань пов’язаних з підтримкою та забезпеченням ЗСУ та внутрішньо переміщених осіб.

Протягом 2022 року:

  • у рамках реформи децентралізації, шляхом об’єднання суміжних сіл та міста утворена Звягельська міська територіальна громада, до складу якої входять колишні Дідовицька, Великомолодьківська, Пилиповицька, Майстрівська, Наталівська сільські ради. Загальна площа її становить 25 411,31 га в тому числі площа міста Звягель 3276,5419 га;
  •  з метою облаштування та розширення кладовищ, які включені в межі міста Звягель із земель Стриївської та Чижівської сільських рад проводилася робота щодо вилучення земельних ділянок приватної власності громадян для суспільних потреб шляхом укладання договорів міни. На підставі договорів міни в комунальну власність для облаштування та розширення кладовищ вже прийнято 9,5 га земель;
  •  з метою будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб, підготовлено землевпорядну та містобудівну документацію на земельні ділянки, де можливе проведення будівництва багатоквартирних житлових будинків на території загальною площею 11,73 га;
  •  у зв’язку із необхідністю забезпечення населення питною водою розроблені та затверджені проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок для облаштування свердловин питної води в с. Маковиці та с. Олександрівка;
  •  міською радою прийняті рішення щодо розроблення землевпорядної документації для оформлення території рекреаційного призначення для організації туристичних маршрутів, зон відпочинку вздовж річки Случ у м. Звягель та влаштування музею під відкритим небом біля озера Океан в с. Наталівка;
  •  проведена інвентаризація земель сільськогосподарського призначення комунальної власності за межами населених пунктів приєднаних територій. На підставі проведеної інвентаризації земель та вивчених матеріалів надано пропозиції щодо можливого використання цих земель. Обстежено території та внесені пропозиції для організації індустріальних парків;
  •  створена база оренди земельних ділянок, яка постійно оновлюється. Спільно з фінансовим управлінням та органами податкової служби здійснюється обмін інформацією щодо орендарів земельних ділянок та ведеться контроль за повнотою надходженням орендної плати за землю;
  •  проводиться виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель Дідовицького та Пилиповицького старостинських округів;
  •  на підставі прийнятих міською радою рішень продано 5 земельних ділянок несільськогосподарського призначення під об’єктами нерухомого майна на суму 1763000 грн та проведено 6 електронних земельних аукціонів з продажу права оренди земельних ділянок несільськогосподарського призначення на суму 596 тис.грн.

Також у ході трансляції начальник управління містобудування, архітектури та земельних відносин наголосила, що у 2022 році розпочато процес розроблення нового виду містобудівної документації – Комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади, який є одночасно містобудівною документацією на місцевому рівні та документацією із землеустрою що охоплює усю територію територіальної громади. Комплексний план просторового розвитку території громади – це документ, який дає можливість перетворити бачення щодо майбутнього громади в інструмент управління її розвитком.

Наразі міською радою прийнято рішення „Про розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Звягельської міської територіальної громади“.

Наталія Демяненко зазначила, що у 2022 році Звягельська міська територіальна громада стала партнеркою Проєкту USAID “ГОВЕРЛА”, який підтвердив готовність до співпраці у розробленні містобудівної документації.

Цього року відбулася стратегічна сесія з формування завдання на розроблення Комплексного плану на основі зібраного інформаційного матеріалу та проведено громадське обговорення проекту завдання. Надалі, з метою затвердження проекту завдання на розроблення Комплексного плану, питання буде внесено на розгляд пленарного засідання чергової сесії міської ради.

Зі слів пані Наталії, в нашій громаді розроблені генеральні плани та плани зонування на місто Звягель, щодо яких планується внесення змін, актуальна містобудівна документація на села Майстрів, Маковиці, Майстрова Воля та Олександрівка. Враховуючи перспективу розширення меж населених пунктів завданням на розроблення комплексного плану передбачено розроблення генеральних планів на села Дідовичі, Борисівка, Великий Молодьків, Груд, Пилиповичі, Анета, Наталівка. На решту населених пунктів громади передбачено розроблення планувальних рішень генеральних планів.

Для розроблення Комплексного плану просторового розвитку території громади як основна база підготовки матеріалів були використані напрацьовані матеріали інвентаризації земель сільськогосподарського призначення комунальної власності за межами населених пунктів приєднаних територій.

Міською радою прийнято рішення щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо встановлення меж території Звягельської міської територіальної громади, що є необхідним при розробленні Комплексного плану.

Також у 2022 році:

🔵 Не зважаючи на виклики воєнного стану, було здано в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок із вбудованими приміщеннями, продовжується будівництво одного шестиповерхового багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями та двох чотирьохповерхових житлових будинків. Крім того, надані містобудівні умови та обмеження для проектування ще декількох багатоповерхових житлових будинків.

🔵 Рішеннями міської ради перейменовано 120 вулиць, провулків, парків та скверів Звягельської міської територіальної громади.

🔵Створено робочу групу з розробки в’їзного знаку в місто Звягель, яка розглянула підготовлені управлінням ескізні пропозиції.

🔵 З метою облаштування місць відпочинку розроблені ескізи благоустрою частини території міста, схеми благоустрою зон відпочинку, якими передбачено висадження зелених насаджень, влаштування майданчиків для проведення культурних заходів, зон відпочинку, дитячих та ігрових майданчиків, прогулянкових зон, мощення тротуарною плиткою, встановлення вуличних меблів, освітлення тощо.

🔵 Проведено роботу стосовно напрацювання можливих місць автостоянок, парковок.

Як підсумок, Наталія Демяненко зауважила, що наразі втілення в життя багатьох напрацьованих проектів стримується умовами воєнного стану. Однак усі ми, як і кожен українець, чекаємо на Перемогу та віримо у Збройні Сили України.

У 2022 році працівники управління містобудування, архітектури та земельних відносин продовжували виготовляти та видавати містобудівні документи для будівництва та реконструкції індивідуальних садибних забудов, вихідні дані для проектування комерційних, виробничих, соціально значимих об’єктів. Для оновлення і ведення баз даних містобудівного кадастру службою містобудівного кадастру постійно проводиться збір, систематизація, опрацювання та внесення до баз даних інформації містобудівного кадастру для подальшого надання її на відповідні запити громадян та організацій.

Зазначивши, що успіх залежить від злагодженої роботи колективу, пані Наталія подякувала колективу управління містобудування, архітектури та земельних відносин Звягельської міської ради за професіоналізм, старання та відповідальне відношення до роботи, висловила вдячність усім структурним підрозділам міської ради за співпрацю, а депутатському корпусу за підтримку.

На завершення було надано вичерпні відповіді на запитання, які надійшли від глядачів.

Управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради
#Звягель
#Звягель_УМАЗВ
#Звягель_урбаністичний
#Звягель_звіт_2022

Чат-бот Гаряча лінія