Чорнобиль ніколи не стане для нас минулим

14 Грудня 2023, 15:15

14 грудня наша країна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цей день приурочений завершенню будівництва у грудні 1986 року захисного саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС.

В ліквідації цієї страшної катастрофи брали участь більш ніж 650 тисяч людей, з яких більшість були українцями.
Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили власним життям і здоровʼям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. До ліквідації наслідків найбільшої екологічної аварії ХХ століття були залучені тисячі фахівців різних професій. Серед них і наші земляки. На сьогодні у громаді проживає 288 ліквідаторів Чорнобильської аварії.
Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі – усі, хто пішов тоді не тільки за наказом, а й за покликом серця, зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації і поверталися, а на зміну приїздили інші.
На вшанування памʼяті тих, хто пожертвував своїм здоров’ям і життям, захищаючи нас від атомного лиха, керівництво Звягельської громади в особі в.о. міського голови Оксани Гвозденко, керуючого справами виконавчого комітету міської ради Олександра Долі, заступника начальника управління соціального захисту населення Надії Шатило спільно із першим заступником голови Звягельської військової адміністрації Олегом Зубовським поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи.
Чорнобиль є болем для всієї України та для світу і ніколи не стане для нас минулим. Ці події ніколи не зітруться з памʼяті ні сучасних, ні наступних поколінь.
Щира подяка, повага і шана ліквідаторам за їх мужність, героїзм і самовіддачу. Від усього серця зичимо героям-ліквідаторам та усім звягельцям, хто памʼятає про трагедію Чорнобиля і тим, хто народився вже після катастрофи, міцності духу, здоровʼя і впевненості у завтрашньому дні!
Найскорішої Перемоги і розквіту нашій Україні!

Чат-бот Гаряча лінія