Заступниця міського голови Ірина Гудзь та голова громадської організації «Фундація Широкопояс» Ольга Широкопояс стали учасницями навчального візиту до Австрії з обміну досвіду щодо кращих практик громадської участі

24 Вересня 2024, 10:58

Заступниця міського голови Ірина Гудзь та голова громадської організації «Фундація Широкопояс» Ольга Широкопояс стали учасницями навчального візиту до Австрії з обміну досвіду щодо кращих практик громадської участі, організованого Рада Європи: громадська участь для представників та представниць українських муніципалітетів та громадських організацій.

Учасники візиту ознайомились з різними підходами залучення громадян до процесів ухвалення рішень на всіх рівнях влади у Австрії.
У місті Брегенц ознайомились з роботою Офісу з волонтерства та участі, основним завданням якого є підтримка громадських та волонтерських ініціатив через впровадження громадських рад та інших інструментів залучення мешканців.
Як приклад успішної роботи Офісу, учасники дізнались про результати запуску пілотного громадського бюджету в м. Вольфурт.
В місті Зальцбург представники Офісу Департаменту просторового планування поділились успішними кейсами реалізації проєктів місцевого розвитку за участі мешканців. Тут провели громадську асамблею, щоб вирішити де розмістити новий мікрорайон міста та яким його хочуть бачити мешканці.
Також цікавим є досвід залучення молоді до процесів громадського управління через різноманітні освітні ініціативи.
Департамент міжнародній співпраці Парламенту Відня впроваджує проєкт «Майстерня демократії», метою якого є підвищення рівня громадянської свідомості в школярів та молоді через воркшопи про демократію.
Молодіжний центр Wienxtra презентували проєкт «Мільйон для дітей та молоді» як один з заходів Віденської стратегії для дітей та молоді. Завдяки цьому проекту діти та молодь Відня розробляють власні проєкти за підтримки експертів з міських департаментів та управлінь та шляхом онлайн-голосування визначають, які проєкти будуть реалізовані.
Місто Відень залучає мешканців і до спільного вирішення глобальних кліматичних проблем. Голова району Оттакрінг розповіла про залучення мешканців до просторового розвитку району і співпрацю з «Кліматичною командою» Відня. «Кліматична команда» презентувала свої напрацювання з розробки громадських просторів і адаптації до зміни клімату, а також провела екскурсію районом, де вже впроваджуються проєкти, розроблені за участі громадян. Представники ж Віденської кліматичної ради розповіли, як громадяни та влада об’єднують зусилля для кращого захисту клімату.
Також у Парламенті відбулася зустріч із представниками громадських організацій, які працюють над посиленням громадської участі в Австрії: «Європейська столиця демократії» European Capital of Democracy #ECoD, Faktor D та Foster Europe. Вони розповіли про свої досягнення, а представники української делегації поділилися власним досвідом залучення громадян до прийняття рішень.
Участь у навчальному візиті до Австрії від проєкту Рада Європи: громадська участь взяли десятеро представників органів місцевого самоврядування та громадських організацій з шести територіальних громад із різних куточків України, які попередньо були вибрані на основі конкурсу. Візит профінансовано Радою Європи та ECoD.
А ми нагадуємо, що нещодавно стартував пілотний проєкт Ради Європи у Звягельській громаді під назвою Громадські асамблеї, темою для обговорення якого є «Створення урбаністичних просторів як громадських локацій соціальної взаємодії та відновлення».

Розбудова Звягельської громади стосується кожного! Посилання на форму для пропозицій: https://forms.gle/P3RzHkqmM1pJRHur6

Чат-бот Гаряча лінія