Прес реліз: У Звягелі стартує перша Громадська асамблея в Україні

3 Жовтня 2024, 12:05

Запрошуємо на прес реліз першої Громадської асамблеї в Україні!

Коли: 5 жовтня 2024 року, 10:00

Де: Звягель, Idea Hub, пл. Лесі Українки, 9 (другий поверх)

Що: Громадська асамблея на тему «Створення урбаністичних просторів як громадських локацій соціальної взаємодії та відновлення»

 

Звягельська міська рада та проєкт Ради Європи  «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період» запрошують

на першу в Україні Громадську асамблею

 

Громадські асамблеї (ГА) – це один із найрозповсюдженіших інструментів деліберативної (дорадчої) демократії, який вже впроваджено у багатьох країнах Європи та світу: Німеччині, Італії, Франції, Польщі, Бельгії, Канаді, Австралії, США, Колумбії, Південній Кореї тощо. В Україні імплементація Громадських асамблей відбуватиметься вперше.

Члени та членкині Громадської асамблеї (ГА) Звягельської громади протягом трьох вікендів обговорюватимуть та за допомогою незалежних експертів і фасилітаторів напрацюють рекомендації для міської влади щодо важливої для громади теми – створення громадських просторів. Міська влада зобов’язується розглянути пропозиції, надані в результаті Громадської асамблеї.

Підготовка до Громадських асамблей тривала понад 6 місяців. Було визначено координаторок, експертів, фасилітаторів, Наглядову раду, команду підтримки від міської влади. За експертно-методичної підтримки проєкту Ради Європи проведено навчання для координаторок, фасилітаторів, міськради, а також Форум стейкхолдерів (зацікавлених сторін) (де, власне, і було обрано тему ГА). Для запрошення жителів та жительок було надіслано 4000 листів випадковим домогосподарствам Звягельської громади. До участі зареєструвалися 437 осіб, серед яких випадковим жеребкуванням за спеціальною методикою було обрано 45 основних та 12 додаткових членів (таким чином, щоб вони відображали соціально-демографічний зріз громади – за віком, статтю, рівнем освіти, районом проживання).

Громадська асамблея у Звягелі відбудеться 5-6 жовтня, 19-20 жовтня та 2-3 листопада 2024 року. Її організовує Звягельська міська рада. Проєкт Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період» надає комплексну експертно-методичну підтримку у впровадженні Громадської асамблеї у Звягельській громаді.

Запрошуємо ЗМІ долучитися до події та дізнатися більше про інноваційний для України інструмент залучення громадян до прийняття рішень в громадах. 

Контактна особа для реєстрації:  Лілія Апостолова 098 824 59 07 liliia.apostolova@coe.int

Більше про ГА у Звягельській громаді: https://info.nvrada.gov.ua/tag/gromadski-asambleyi/

Більше інформації про Громадські асамблеї:

Разом з іншими інструментами громадської участі, Громадські асамблеї – це інноваційний метод, що допомагає мешканкам та мешканцям бути залученими до діалогу та співпрацювати один з одним і з тими, хто приймає рішення. ГА також потенційно допомагають відновити довіру громадян до демократії.

Громадська асамблея складається з групи людей (зазвичай від 40 до 150), обраних жеребкуванням. Обрані члені ГА формують різноманітні пропозиції щодо заздалегідь визначеної теми для влади, забезпечуючи цінний внесок у розробку політик.

Громадські асамблеї все частіше використовуються в різних країнах як на місцевому, так і національному рівнях та, беззаперечно, мають успіх. Вони створюють конструктивний форум для обговорення питань, що стосуються суспільства, шляхом залучення зацікавлених сторін. Так, наприклад, в Ірландії проходили громадські асамблеї щодо регулювання питання абортів, у Сполученому Королівстві – щодо Brexit, у Франції – щодо кліматичних питань після протестів «жовтих жилетів». Також цей метод використовувався для обговорення шляху реформування міської адміністрації Дубліна або планування найбільшого інфраструктурного проєкту Копенгагена.

Переваги Громадських асамблей включають:

  • Підвищення легітимності політичних рішень.
  • Розробка потенційних рішень для спірних питань.
  • Вивчення та обговорення теми Громадської асамблеї, а також вислуховування протилежних точок зору зближує громадян один з одним. Це сприяє взаєморозумінню, солідарності та співпраці.
  • Члени громадської асамблеї після тривалого обговорення формулюють свої пропозиції колективно, а не як окремі особи.
  • Обізнаність влади про погляди та досвід громадян та розуміння того, де існує суспільний консенсус щодо проблемного питання.
  • Привернення широкої уваги до важливих для громади питань.

 

Чат-бот Гаряча лінія