Здорове харчування: все, що необхідно знати

16 Жовтня 2024, 9:23

Здорове харчування — це не тільки хороше самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація маси тіла, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя. Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

Дедалі більше українців прагнуть споживати здорову їжу: ретельно вивчають інформацію про склад продуктів і готують вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.

У всесвітній день здорового харчування нагадаємо правила здорового харчування (ухвалені МОЗ України 8 грудня 2018 р.), дотримання яких допоможе почуватися краще, а також запобігти розвитку багатьох захворювань.

 

Рекомендації для здорового харчування

  • Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах.
  • Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.
  • Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом кухонної солі, цукру та жиру.
  • Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.
  • Пийте достатньо рідини, вибирайте напої, які не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання.
  • Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, вибирайте лише якісні та безпечні харчові продукти з належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.
  • Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня.

 

Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.

Починайте з невеликих кроків:

– поступово додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів);

– використовуйте оливкову олію для приготування їжі;

– включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід;

– снідайте нежирним супом, салатом або кашею;

– їжте 4–5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте;

– їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну;

– замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.

Поступово ваше харчування стане здоровішим та смачнішим.

 

Зрештою, їжа призначена для того, щоб ми нею насолоджувалися, а не боялися, підраховували, зважували та постійно відстежували.

 

Бережімо себе і харчуймося правильно!

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Чат-бот Гаряча лінія