Здорове харчування: все, що необхідно знати
Здорове харчування — це не тільки хороше самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація маси тіла, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя. Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.
Дедалі більше українців прагнуть споживати здорову їжу: ретельно вивчають інформацію про склад продуктів і готують вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.
У всесвітній день здорового харчування нагадаємо правила здорового харчування (ухвалені МОЗ України 8 грудня 2018 р.), дотримання яких допоможе почуватися краще, а також запобігти розвитку багатьох захворювань.
Рекомендації для здорового харчування
- Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах.
- Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.
- Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом кухонної солі, цукру та жиру.
- Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.
- Пийте достатньо рідини, вибирайте напої, які не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання.
- Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, вибирайте лише якісні та безпечні харчові продукти з належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.
- Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня.
Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.
Починайте з невеликих кроків:
– поступово додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів);
– використовуйте оливкову олію для приготування їжі;
– включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід;
– снідайте нежирним супом, салатом або кашею;
– їжте 4–5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте;
– їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну;
– замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.
Поступово ваше харчування стане здоровішим та смачнішим.
Зрештою, їжа призначена для того, щоб ми нею насолоджувалися, а не боялися, підраховували, зважували та постійно відстежували.
Бережімо себе і харчуймося правильно!
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»