Ціни на природний газ

15 Травня 2017, 15:48

Ціна газу для комерційних споживачів формується на ринку, виходячи з попиту-пропозиції. Але для побутових споживачів і релігійних організацій її регулює держава.

Державне регулювання роздрібної ціни газу для населення, підприємств ТКЕ і релігійних організацій включає в себе два елементи. Перший, це ціна газу як товару, що складається з вартості газу і вартості послуг з його постачання (включає витрати на ведення договорів, підготовку та оформлення рахунків за газ, облік, претензійна робота, організація клієнтських сервісів). Всі складові ціни газу як товару встановлює Кабінет міністрів у своїй постанові, і вони є обов’язковими для усіх компаній, на які покладено зобов’язання постачальників газу зі спеціальними зобов’язаннями (ПСО). Такими постачальниками-ПСО є державні компанії НАК “Нафтогаз України”, “Укргазвидобування” і ряд приватних постачальників природного газу.

Другий елемент держрегулювання роздрібної ціни – це фіксована вартість доставки газу, коли тарифи на розподіл газу і його транспортування по магістральних газопроводах встановлює регулятор НКРЕКП.

Ціна для населення з 1 квітня 2017 р.

Постановою КМУ №187 від 22.03.2017 р. встановлено:

1.    Ціну на газ, за якою НАК “Нафтогаз України” здійснює продаж/постачання природного газу для побутових споживачів (і ТКЕ для потреб населення) – 4942 грн за 1000 куб.м (включно із 93 грн (1,917%) що є торгівельною націнкою НАК «Нафтогаз України») без врахування ПДВ.

2.    Торгівельну націнку ПСО-постачальника – не більше 2,5%. 

Тож вартість газу як товару, без урахування плати (тарифів) за послуги розподілу та транспортування, складає 5065.55 грн. за 1000  куб.м без ПДВ.

Разом з тарифом на розподіл та транспортування (732,70 грн.), та із врахуванням ПДВ (1159,65 грн.) ціна газу становить 6957.90 грн. за 1000 куб.м. 

ПАТ «Житомиргаз»

 

Чат-бот Гаряча лінія