Відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоград-Волинській міській раді

4 Липня 2016, 21:48

2 липня у конференц-залі Будинку рад, під головуванням заступника міського голови Л.В. Шутової, відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоград-Волинській міській раді (далі – ДНПК).

Приводом для проведення зібрання став випадок нападу лисиці на сторожову собаку, який трапився 19 червня на території «Відділення відновлювального лікування» по вул. Житомирська, 91. Згідно акту від 22.06.2016 року Житомирської регіональної державної лабораторії ветмедицини про результати дослідження пат. матеріалу (головний мозок знаходився в стадії загнивання і непридатний для проведення досліджень на сказ) – захворювання на сказ не виключається.

Як доповів в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Новоград-Волинському районі О.С. Коваль, з 17 лютого 2016 року на території міста було оголошено карантин у зв’язку із виявленням випадку сказу собаки по вул. Західній, що було підтверджено експертним висновком Житомирської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. Тоді ж, під час засідання ДНПК було прийнято рішення про виконання заходів щодо ліквідації вогнища захворювання тварин на сказ. Однак, на даний час затверджені заходи виконані не повністю. До того ж, відсутня вакцина для тварин, яка надходила за рахунок державного бюджету. Її вартість складає близько 20 грн., тому багато громадян від вакцинації домашніх улюбленців відмовляється.

Олександр Коваль зазначив, що за 6 місяців поточного року з приводу покусів тваринами, в тому числі бродячими собаками та котами, до ветлікарні звернулася 71 особа. Є випадки самолікування тварин, а також лікування тварин не спеціалістами, що заборонено відповідно до ст. 10 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження». Тож, Олександр Сергійович наголосив, що при перших же ознаках захворювання тварин необхідно звертатися у Новоград-Волинську районну державну лікарню ветеринарної медицини (вул. І.Франка, 48, тел.: 5-25-77, графік роботи: пн.-пт. з 08:00 до 17:00 год., сб.-нд. з 07:00 до 13:00 год.)

Також у ході засідання було зазначено, що в Україні склалася катастрофічна ситуація із забезпеченням антирабічною вакциною. Раніше завозили російську вакцину від сказу для людини, тепер же від неї відмовилися. Як зазначив начальник відділу охорони здоров’я міської ради Любомир Дутчак, у червні поточного року Наказом Міністерства охорони здоров’я в Україні зареєстрована вакцина «Рабіпур® РСЕС» виробництва британської фармацевтичної компанії «ГлаксоСмітКляйн», але її ще немає в Україні.

Як зазначив завідуючий травматологічним відділення міськрай ТМО А.С. Благодир, протягом року у відділення надходить близько 300 звернень від громадян про покуси тваринами. Загалом за минулий рік таких звернень було  287, зокрема за друге півріччя минулого року – 150. У цьому році, за перше півріччя звернулося 112 осіб, з них через покуси домашніми тваринами – 81, бездомними тваринами – 31. У зв’язку з цим було проведено лікування 8 особам.

Також було зазначено, що загалом за перше півріччя поточного року було використано 73 дози антирабічної вакцини. Так, після звернення до Міністерства охорони здоров’я України та управління охорони здоров’я облдержадміністрації, 30 доз було отримано з державного рівня, 28 доз залишилося невикористаних з минулого року, 15 доз – надала лікарня з смт. Ємільчино. На даний час у міськрай ТМО антирабічної вакцини взагалі немає. Однак є домовленість з м. Володар-Волинським про доставку в місто 6 доз вакцини.

Анатолій Благодир наголосив, що профілактичні заходи потрібно розпочинати із проведення щеплень тварин та відлову бездомних собак, тоді і зменшиться кількість звернень у відділення. З початку року в Україні дві людини померли від сказу. Адже якщо вчасно не вколоти вакцину – до покушеного неминуче приходить смерть. Причому – у страшних муках.

Заступник міського голови Л.В. Шутова зазначила, що під час проведення особистого прийому міського голови, який відбувся напередодні, від громадян міста надійшло звернення про отруєння собак у місті. Наразі цим випадком займаються правоохоронні органи.

Також у ході засідання було обговорено питання щодо проведення реєстрації домашніх тварин, адже на законодавчому рівні. Керівники ОСББ, яких попереднім рішенням комісії було зобов’язано провести реєстрацію собак, зазначили, що готові сприяти у цьому напрямку, проводити роз’яснювальну роботу серед власників тварин, яких утримують громадяни, але не мають юридичних підстав для проведення реєстрації.

Однак, слід зазначити, що на розгляд засідання сесії міської ради, яке відбудеться 21 липня, виноситься проект рішення «Про внесення змін до статуту комунального підприємства» («Новоград-Волинськжитлосервіс»), відповідно до якого діяльність підприємства доповнюється напрямками роботи, в тому числі і щодо  регулювання кількості безпритульних тварин.

За результатами засідання було прийнято рішення про продовження карантинних обмежень по місту, до виконання всіх передбачених заходів, які були затверджені рішенням ДНПК при міській раді №1 від 17.02.2016 р. Крім того, вирішено направити листи для розгляду на чергову сесію міської ради про виділення коштів для закупівлі вакцини проти сказу для тварин і людини, та повторно направити звернення про відсутність антирабічної вакцини до органів охорони здоров’я області та в МОЗ України. Також у рішенні зазначено, що у період карантину заходи з використанням тварин слід погоджувати з заступником міського голови, головою засідання ДНПК при міській раді Л.В. Шутовою.

Варто наголосити, що згідно з ст. 41 ЗУ «Про ветеринарну медицину», рішення комісії є обов’язковим до виконання.

 

Відділ інформації та зв’язків

з громадськістю міської ради

 

Чат-бот Гаряча лінія