Інсульт є однією з основних причин смертності в Україні

11 Липня 2020, 10:12

Рівень захворюваності на інсульт в Україні є одним з найвищих в Європі і становить близько 140 тис. випадків на рік. Захворюваність на інсульт зростає з кожним роком на 20%, не винятком є Новоград-Волинський район. На дану недугу протягом 6 місяців 2020 року захворіло 112 осіб (жителі міста – 55, села – 57); за аналогічний період 2019 року – 111 осіб (жителі міста – 61, села – 50).

На жаль, високим є також рівень інвалідизації після інсульту, приблизно у 30% випадків він призводить до смерті. У середньому протягом 5 років після інсульту виживає не більше 55% хворих.

Високий рівень захворюваності та інвалідизації від інсульту пов’язаний, передусім, з дуже низьким рівнем обізнаності населення щодо причин, симптомів (перших ознак) та наслідків.

Тож ми нагадуємо про головні ознаки мозкового інсульту, за появи яких треба негайно викликати екстрену медичну допомогу. І сподіваємося, що наші поради допоможуть поліпшити цю статистику.

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

Існують два різновиди інсульту:

геморагічний, що спричинений розривом мозкової артерії;

ішемічний, коли артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується.

Головні прояви інсульту

Прояви інсульту залежать від ураженої частини мозку. Як правило, під час інсульту виникають такі симптоми:

– постраждалий не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ;

– не може нормально говорити — вимова нерозбірлива та плутана;

– не може підняти руки вгору або ж одна рука занадто слабка і не ворушиться;

– виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

Зверніть увагу, що інколи інсульт може проявитися лише інтенсивним головним болем.

Якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після епізоду підвищеного артеріального тиску, негайно викликайте екстрену медичну допомогу! Що швидше пацієнту нададуть фахову допомогу, то більші його шанси уникнути важких ускладнень.

Сергій Павлович Попович,

завідувач психоневрологічним відділенням поліклініки КДД

 

Чат-бот Гаряча лінія