Засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення

13 Лютого 2020, 17:38

13 лютого 2020 року під головуванням заступника міського голови Оксани Гвозденко відбулось засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Під час засідання було підбито підсумки роботи за 2019 рік та заслухано звіт начальника відділу з питань праці та соціально-трудових відносин департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Ганни Іванченко про виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування.

Як повідомила Ганна Іванівна, проблема легалізації праці залишається актуальною. Практика свідчить, багато роботодавців малого та середнього бізнесу не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку.

Виплачуючи заробітну плату неофіційно, в «конвертах», роботодавець позбавляє свого працівника права на основну та додаткову відпустку, на оплату лікарняного, на допомогу по безробіттю, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві, на пенсійне забезпечення та інші гарантії.

Легалізація трудових відносин – це вимога сьогодення. Держава зробила крок на зустріч бізнесу, знизивши ставку нарахування єдиного соціального внеску до 22 %, очікуючи легалізації робочих місць та підвищення рівня заробітної плати. Однак цей процес проходить дуже повільно.

Варто зазначити, що робочою групою з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення проводиться певна робота в цьому напрямку.

Продовж 2019 року за участю фахівців департаменту праці та соціального захисту населення, Пенсійного фонду, податкової інспекції та відділу поліції проведено 4 виїзних рейди робочої групи з питань легалізації заробітної плати та трудових відносин. Проведено роз’яснювальну роботу із 322 суб’єктами господарювання, у 306 з яких виявлено 656 працівників без належного оформлення трудових відносин. За результатами проведених заходів, з початку року 523 громадян були залучені до оформлення трудових відносин з суб’єктами господарської діяльності, 133 громадяни зареєстровані як фізичні особи-підприємці.

Протягом січня-березня 2019 року спільно з головним державним інспектором управління Держпраці у Житомирській області проводились інспекційні відвідування на предмет здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Проводилась роз’яснювальна робота та семінари, наради із суб’єктами господарювання щодо легалізації трудових відносин та дотримання вимог трудового законодавства.

Попри проведені роз’яснювальні заходи та вимоги чинного законодавства, оформлення найманих працівників належним чином залишається проблемою.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування, впродовж січня-лютого 2020 року проводяться спільні інформаційні заходи із суб’єктами господарювання, які мають найманих працівників.

На базі центру зайнятості відбувся «круглий стіл» з роботодавцями, які використовують найману працю, а також проведений рейд робочої групи по місту Новоград-Волинський. За результатами проведеного рейду можна зробити висновок, що жителі міста, які здійснюють підприємницьку діяльність, переважно мають відповідні документи. Однак ситуація відрізняється з тими суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на території міста, а зареєстровані в інших містах та районах країни. В таких закладах відсутні трудові договори.

Робота щодо легалізації заробітної плати та зайнятості продовжується. Закликаємо роботодавців міста, які використовують найману працю укласти трудові договори з найманими працівниками.

Олена Обух, т.в.о. начальника відділу інформації
та зв’язків з громадськістю міської ради

 

Чат-бот Гаряча лінія