У Житомирі голова Верховної Ради України обговорював питання децентралізації

9 Листопада 2015, 0:40

8 листопада 2015 року у Житомирі відбулося засідання круглого столу «Децентралізація – історія національного успіху», у якому взяли участь голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, голова Житомирської ОДА Сергій Машковський, голова обласної ради Віталій Француз та перший заступник міського голови Житомира Сергій Сухомлин, а також був запрошений та приймав участь Новоград-Волинський міський голова Віктор Весельський.  

«Дуже важливо, щоб на місцевому рівні була побудована така система, яка даватиме можливість суспільству вибирати ту владу, яка його підтримуватиме. Основною метою децентралізації влади є побудова належної системи самоврядування. Це поверне повноваження влади на місця, дозволить громаді зрозуміти, що від неї багато чого залежить», – зазначив Володимир Гройсман.

За його словами, важливо, щоб ті ресурси, які має громада, вона могла направити саме туди, куди потрібно в першу чергу, на найслабші місця: дитячі садочки, дороги, школи, медицину тощо. «Ми маємо зрозуміти, що це нам потрібно, маємо бути активними, щоб ті рішення, які потрібно саме громаді, були прийняті», – сказав голова Верховної Ради України.

Голова облдержадміністрації Сергій Машковський наголосив: «Для нас, місцевої влади, реформа децентралізації є однією з найважливіших, оскільки вона покликана створити спроможні громади, які дійсно зможуть забезпечити надання якісних послуг на місцях, що відповідатимуть європейським стандартам. Необхідність цієї реформи можна показати на одному прикладі. Сьогодні в області із 631 територіальної громади у 303, що становить майже 50% загальної чисельності, надходжень до їх бюджетів у 2015 році не вистачає навіть на утримання апаратів управлінь органів місцевого самоврядування. Так, процес децентралізації влади є досить непростим для нашого суспільства, проте робота в області триває, але лише на принципах добровільності, справедливості та відкритості».

Геннадій Зубко зазначив, що зустріч дала можливість зрозуміти, що потрібно Уряду змінити, виправити і додати до законодавства, щоб зробити рух децентралізації більш швидким та простішим.

Під час засідання член Центральної ради Партії “Блок Петра Порошенка”СОЛІДАРНІСТЬ” Геннадій Зубко, вручив подяку Віктору Леонідовичу наступного  змісту:  „Шановний Віктор Леонідович Весельський! Останні кілька місяців були насиченими і виснажливими для кожного з нас. Ми показали, що маємо віру та авторитет серед мешканців Житомирщини, адже здобули високі результати. Я вдячний Вам за численні зустрічі з виборцями, за чесну кампанію і патріотизм, який Ви проявляєте до нашого міста і області.  Вірю в те, що далі єдиною командою ми змінимо Житомирщину та зробимо її сильним, самодостатнім регіоном.

 

http://oda.zt.gov.ua

 

Чат-бот Гаряча лінія