25 травня – Всесвітній день щитовидної залози

25 Травня 2017, 17:43

Захворювання щитовидної залози як у дітей, так і у дорослих небезпечні тим, що часто маскуються під іншими хворобами, протікають непомітно, поки справа не зайде надто далеко. Тому потрібно знати тривожні ознаки, які повинні стати приводом для відвідування лікаря.

Перші ознаки проблем зі щитовидною залозою

– швидке втомлювання  без видимих причин

– погане зосереджування (особливо в дітей і якщо раніше батьки такого не помічали)

– погіршення пам’яті

–  дратівливість тощо.

Можна повязати все з комп’ютерами, гаджетами, поганий сон, брак вітамінів або підлітковий вік, але краще проконсультуватися у лікаря загальної практики сімейної медицини і за потреби пройти обстеження в лікаря – ендокринолога.

Щитовидну залозу називають енергорозподільчим щитом організму. Маленька залоза виробляє гормони, які відповідають за нормальний обмін речовин, імунітет, роботу нервової системи. Якщо з якихось причин вона виробляє багато або мало гормонів, виникає ряд захворювань.

При гіперпродукції гормонів розвивається гіпертиреоз, при недостатній кількості – гіпотиреоз. Житомирська область знаходиться в зоні ендемії, тобто спостерігається нестача йоду в грунті, воді і відповідно в харчових продуктах.

Йод необхідний для продукування гормонів. Якщо його не вистачає, то погіршуються обмінні процеси, знижуються інтелектуальні здібності, темпи росту у дітей. Проблему малюк може отримати ще внутрішньоутробно: якщо у мами нестача йоду, мозок малюка розвивається гірше. Тому його призначають багатьом вагітним. За наявності не дуже вираженого дефіциту досить змінити раціон і їсти більше продуктів, що містять йод.

З ціллю профілактики ідеально – використовувати йодовану сіль, морепродукти, столовий буряк, збагачені йодом каші та воду. І лише за призначенням лікаря – препарати йоду. Термін зберігання йодованої солі – 9 місяців (у закритій упаковці). Після його закінчення вона стає звичайною, і йоду в ній немає. Мало того, йод летючий і частина його може втрачатися під час приготування їжі на високих температурах, тому краще підсолювати їжу наприкінці приготування, додавати в салати і сирі страви.

Тож, дане захворювання, краще попередити, а ніж лікувати.

 

Галина Григорівна Комендат,

лікар-ендокринолог міськрайТМО

 

Чат-бот Гаряча лінія