Новоград-Волинська міська рада налагоджує співпрацю з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією NEFCO

26 Жовтня 2021, 17:13

Вирішення актуальних питань екології та покращення стану енергоефективності в громаді – одні з пріоритетних у діяльності керівництва міської ради.

Однак, враховуючи значну вартість проєктів щодо розв’язання цих проблем та обмеженість ресурсів місцевого бюджету, вони часто залишаються до реалізації на майбутню перспективу.

Саме тому у міській раді вирішили віднайти додаткові фінансові ресурси. Для цього налагоджується співпраця з відомою в усьому світі Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією NEFCO. Ця організація, створена у 1990 році урядами Північноєвропейських країн, працює у нашій державі вже понад десять років та фінансує так звані «зелені» проєкти (тобто пов’язані з екологічною тематикою). Відома NEFCO і на Житомирщині, де вже реалізовано ряд енергоефективних проєктів у містах: Житомир, Коростень, Овруч, Баранівка та Радомишль.

Провівши попередні вивчення умов та перемовини, у міські раді вирішили розпочати відповідну роботу щодо участі громади у новій Програмі з енергоефективності та поводження з відходами, яка планується до фінансування NEFCO та Інвестиційною платформою сусідства (NIP), що співфінансується Європейським Союзом.

Даною програмою передбачено одночасне впровадження заходів з енергоефективності (надається кредит на пільгових умовах – муніципалітет може обрати як гривневу, так і валютну лінію) та на вирішення проблем поводження з відходами (на які громада може отримати грант до 1 млн. Євро).

На робочій нараді 26 жовтня обговорено основні аспекти участі у програмі.

Міський голова Микола Боровець наголосив на важливості реалізації проєктів екологічного спрямування  в громаді, а також впровадження заходів з енергоефективності (особливо враховуючи останнє зростання цін на енергоносії).

Начальник відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності Юрій Савич ознайомив присутніх з особливостями та етапами реалізації програми, а також можливими об’єктами провадження комплексних енергоефективних заходів.

Заступник міського голови Віталій Якубов розповів про потенційні напрямки реалізації програми у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Начальник фінансового управління міської ради Ірина Ящук зупинилася на фінансових аспектах програми.

Активну участь в обговоренні також прийняли секретар міської ради Оксана Гвозденко та голова постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології та водних ресурсів Дмитро Рудницький.

 

Відділ підтримки громадських ініціатив та енергоефективності міської ради

 

Чат-бот Гаряча лінія