Чому не прийнятий міський бюджет

21 Січня 2016, 22:32

18 січня у Будинку рад журналістам роз’яснили причини, з яких не затверджено головний фінансовий документ міста на 2016 рік. Голова комісії з питань міського бюджету та комунальної власності і. Г. Юшманов, секретар міської ради О. А. Пономаренко та начальник фінансового управління міськради і. К. Ящук давали відповіді на конкретні запитання. Вони розповіли представникам друкованих та електронних ЗМІ, що проект бюджету – це вже не «бюджет виживання» і, принаймні, дає надії на певний розвиток міста у нинішньому році.

Журналісти порушували багато проблем, зокрема, чи передбачено у бюджеті безко­штовне перевезення усіх пільгових категорій населення та безоплатне харчування учнів перших-четвертих класів, яким буде розмір земельного податку у з’язку з грошовою ін­дексацією землі, чи заплановано збільшення кількості робочих місць на місцевих підпри­ємствах і наповнення бюджету за рахунок розвитку промисловості тощо. Представники влади запевнили, що до усіх серйозних пи­тань повернуться після сесії, головним пи­танням у порядку денному якої буде бюджет міста.

Голова комісії з питань міського бюджету та комунальної власності І. Г. Юшманов обґрун­тував неможливість і недоцільність поспіш­ного прийняття проекту міського бюджету. Як відомо, місцеві бюджети пов’язані з бюджетом України. Закон про державний бюджет Верхо­вна Рада прийняла 25 грудня, а зміни до чин­ного Податкового кодексу парламент ухвалив днем раніше. Ці ключові документи, на яких базується формування місцевих бюджетів були оприлюднені у січні, тому депутати були змушені внести корективи у план своєї роботи. Підготовка важливого документу здійснюєть­ся не просто з урахуванням показників соці­ально-економічного розвитку міста, а згідно з реформованими Податковим та Бюджетним кодексами України. Окрім того, така галузь, як «Охорона здоров’я» фінансується спільно з районом, тому для того, щоб документ був виваженим, необхідно працювати також із рі­шеннями депутатів районної ради. Після сесії обласної ради та Новоград-Волинської район­ної ради відбудеться сесія міської ради. Дата її проведення – 4 лютого 201 б року.

На запитання за рахунок чого наповню­ється бюджет, відповіла начальник фінансо­вого управління міськради І. К. Ящук, яка по­відомила: «Головним джерелом надходжень міського бюджету є податок з доходів фізич­них осіб». Збільшилися торік порівняно з 2014 роком і відрахування промисловості. Серед сумлінних платників як до зведеного, так і до місцевого бюджету є ТОВ «ВО «Техна», ПП «Ме­блева фабрика «Мірт», ТОВ «Новотекс», ПрАТ ВКФ «Леся», ПАТ «Новоград-Волинськсільмаш». Згідно зі словами секретаря міської ради О. А. Пономаренко ПрАТ ВКФ «Леся» та ТОВ «Нові ласощі – Житомир» у цьому році планують на­рощувати потужності та створювати додаткові робочі місця. Також вона розповіла, що нового передбачено проектом бюджету: «У нас багато нереалізованх задумів, які нинішнього року плануємо втілити. Йдеться про відкриття шпи­талю для учасників АТО, спорудження хірургіч­ного корпусу міськтайТМО та взяття в оренду приміщень «Укртелекому» для розширення муніципальних площ. Усі депутати докладуть максимум зусиль, щоб міський бюджет став бюджетом розвитку».

Ярина ЯВІР

Новоград-Волинська міськрайонна офіційно-політична газета „Лесин край“

 

Чат-бот Гаряча лінія