Відбулося чергове засідання штабу з підготовки до осінньо-зимового періоду

27 Жовтня 2022, 14:49

Під головуванням міського голови Миколи Боровця 26 жовтня відбулося чергове засідання штабу з підготовки до осінньо-зимового періоду. Основна увага приділялась аналізу уже напрацюваних дій у всіх галузях господарського комплексу територіальної громади.

Як зазначив Микола Боровець, зараз ми переживаємо не легкий період у нашому житті. Ворог нещадно нищить критичну інфраструктуру. Енергетики в режимі нон-стоп працюють над тим, аби якнайшвидше налагодити належне функціонування системи розподілу електроенергії. Єдине, що нас врятує – це злагода і взаємодопомога.  Енергетичний терор рашистів  може постукати до кожного і в таких ситуаціях нам треба вистояти, – наголосив очільник громади.

На засіданні штабу напрацьовано дії у разі надзвичайної ситуації, пропозиції для обговорення та затвердження комісією ТЕБ та НС, а саме:

– створення пунктів «Енергозабезпечення та тепла», де зможуть жителі громади зарядити свої гаджети, павербанки та погрітися;

– створення в приймальному відділенні Новоград-Волинського ТМО пункту «Матері і дитини» для потреб мам із дітками до 1-го року.

 

Разом з тим, вкотре нагадуємо усім, що у разі атаки на енергетичні об’єкти енергетики  застосовується стабілізаційне відключення електроенергії, оскільки воно є заходом оперативного реагування на критичне перевантаження  ліній і  ніхто не може передбачити, на яких саме лініях буде застосовано таке відключення.

 

Чи буде у нашій домівці світло чи ні – це насправді залежить від кожного з нас. Тому, памятаймо – кожен зекономлений кіловат електроенергії, особливо в години пікового навантаження, – це донат на ЗСУ!

 

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ВІДКЛЮЧЕНЬ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

* Підготуйте набір екстреної допомоги, включаючи ліхтарик, батарейки, готівку та засоби першої допомоги. Віддавайте перевагу ліхтарям. Свічки та гасові лампи можуть спричинити пожежу.

* Переконайтеся, що у вас є альтернативні методи зарядки для вашого телефону або будь-якого пристрою, який потребує живлення (ноутбук, ліхтарик тощо). Завжди тримайте свій мобільний телефон зарядженим і майте під рукою запас батарей.

* Придбайте лід або заморозьте пластикові контейнери з водою. Це допоможе зберегти їжу холодною, якщо електроенергія зникне надовго. Водночас пам’ятайте, що більшість продуктів, які потребують охолодження, можна безпечно зберігати в закритому холодильнику протягом кількох годин. Холодильник збереже їжу холодною приблизно чотири години. Повна морозильна камера збереже температуру приблизно 48 годин. Тож тримайте холодильник зачиненим.

* Майте вдома запас води, продуктів, які не потребують термічної обробки і можуть довго не псуватися – консерви, крекери, хлібці тощо.

* Завчасно придбайте пристрої, за допомогою яких можна готувати їжу (туристичні примуси, сухий спирт, окопні свічки). При цьому дотримуйтеся правил пожежної безпеки.

* Тримайте бензобак вашого автомобіля повним. Насоси заправних станцій також потребують електроенергії.

* Заздалегідь дізнайтеся, де найближчі укриття, пункти обігріву тощо у вашому районі на випадок, якщо зв’язок зникне або ваші гаджети розрядяться. Таку інформацію публікують на офіційному сайті та на сторінці у Фейсбук міської ради.

* Підготуйте теплий одяг і ковдри на випадок, якщо буде холодно.

* Вимкніть або від’єднайте електроприлади та інше обладнання, щоб стрибки напруги не вивели їх з ладу. Можна також придбати спеціальні пристрої, які захищають гаджети від перепадів.

* Використовуйте генератори лише поза домом, не запускайте генератор у будинку чи гаражі та не підключайте його до домашньої електричної системи.

* Як тільки електропостачання відновиться, поповніть свій аварійний набір свіжими батарейками, консервованими продуктами та іншими витратними матеріалами, які ви використовували.

 

Управління житлово-комунального господарства та екології міської ради

Чат-бот Гаряча лінія