На черговому виконкомі заслухали інформацію про інтеграцію послуги з охорони психічного здоров’я на рівні Звягельської міської територіальної громади

10 Липня 2024, 14:56

Триває війна. Ми відчуваємо тривогу та страх, коли чуємо сирену, вибухи, коли читаємо та дивимось новини.

Війна змусила нас цінувати найпростіші речі, які ми мали до цього: свободу, можливість обіймати рідних,займатися улюбленою справою, подорожувати та просто бути щасливими.

Що таке ментальне здоров’я, мабуть, сьогодні вже знають усі.

 

  • За визначенням ВООЗ ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.
  • Ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття. А з іншого боку — психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства.
  • Ментальне здоров’я – це стан тіла та емоцій людини, при якому його функції виконуються максимально повноцінно, людина справляється зі стресом, плідно працює, відпочиває, адаптується до постійно змінних умов. Це стан рівноваги.

 

Симптоми порушення ментального здоров’я можуть бути різні: знижена самооцінка і тривалі періоди поганого настрою, неврози, депресії і навіть психічні захворювання.

Страх, гнів, сум час від часу відчувають усі, але якщо це заважає вам жити, у вас стійке порушення сну, втрата апетиту, головний біль, стрибки тиску – це ознака проблеми і час звернутися по допомогу до спеціаліста.

 

50% українців, які перебувають нині в Україні, потребуватимуть психологічної допомоги різного рівня. Це може бути самодопомога, допомога у сімейного лікаря, професійні консультації психологів відповідного профілю, психіатрів, психосоціальна підтримка.

Сучасна система охорони психічного здоров’я в Україні лише частково відповідає тим значним потребам українського населення, які є у сфері психічного здоров’я.

Ширша реформа системи охорони здоров’я, яка зараз проводиться в Україні, демонструє рух вперед до системи охорони здоров’я, яка більше відповідає потребам населення. До того ж зусилля Міністерства охорони здоров’я у напрямку реформи системи психічного здоров’я, як ключової складової ширших реформ, забезпечують основу для переходу до активнішого надання послуг у громадах.

Окреслення візії реформи системи охорони психічного здоров’я має стати пріоритетним та супроводжуватися розробкою чіткої дорожньої карти для її реалізації

Щоб задовольнити ці потреби та наблизити психологічні послуги до пацієнтів  МОЗ розробило і реалізує пріоритетний проєкт відомства «Охорона психічного здоров’я у структурі медичної допомоги».

Він розроблений у межах ініційованої першою леді України Всеукраїнської програми ментального здоров’я і спрямований на трансформацію сфери  надання психологічних послуг.

Головна мета проєкту – наблизити психологічну допомогу до людей, щоб кожен, хто її потребує, міг легко звернутися до фахівця й отримати якісну послугу.

Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки є надважливою ініціативою першою леді України Олени Зеленської. Програма має на меті допомогти кожному українцю подолати стрес і тривожність, пов’язані з війною, пережити наслідки травматичних подій та надати психологічну підтримку, де б людина не перебувала.

Основні напрямки:

Професійне навчання з психологічної допомоги для сімейних лікарів. Вони першими контактують із пацієнтом, тому важливо, щоб ці лікарі вміли не лише надати медичну допомогу, але й оперативно реагувати та переадресувати пацієнта до профільного спеціаліста у разі потреби.

Міністерство підготувало конкретні рішення для того, аби сімейні лікарі могли здійснювати ранню діагностику та надавати психологічну підтримку кожному, хто цього потребує.

Організація осередків  психологічної підтримки та допомоги на рівні громади.

Лише розробки політики та прийняття законодавства, недостатньо.

Розвиток допомоги в громадах потребує  створення нових служб, зокрема надання нових послуг у сфері психічного здоров’я у неспеціалізованих закладах, перепрофілювання існуючих закладів, а також підготовки фахівців для формування системи надання послуг.

За підрахунками, 89% витрат на охорону психічного здоров’я, пов’язані з наданням послуг у стаціонарних умовах. Згідно з недавнім оглядом української системи охорони психічного здоров’я, стаціонарні послуги переважно надаються у великих містах.

Сільська місцевість недостатньо охоплена послугами з охорони психічного здоров’я, а більшість закладів тривалого перебування є ізольовані від громад та місцевої інфраструктури.

Реалізація проєкту «Охорона психічного здоров’я » передбачає:

  • збільшення доступності психологічної допомоги і психосоціальних послуг;
  • забезпечення регулярного моніторингу та оцінки ефективності надання такої допомоги;
  • розвиток системи психологічної допомоги на рівні громад;
  • імплементацію міжнародних стандартів в систему підготовки фахівців, які надають психосоціальну допомогу.

Для досягнення цих цілей пріоритетний проєкт, серед іншого, включає наступні складові:

  • Впровадження пакета медичних послуг «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» та динамічне його удосконалення.
  • Впровадження пакета медичних послуг на спеціалізованому рівні медичної допомоги – «Лікування та супровід дорослих та дітей із психічними розладами в амбулаторних умовах» та динамічне його удосконалення.
  • Інформування пацієнтів про можливості отримання медпослуг з охорони психічного здоров’я в структурі медичної допомоги.
  • Зміни у навчальних програмах з урахуванням глобальної флагманської навчальної програми ВООЗ, спрямованої на підвищення доступу до психологічних послуг, шляхом залучення лікарів загальної практики до надання допомоги людям із психічними розладами (mhGAP).
  • Удосконалення маршруту пацієнта між первинним та спеціалізованим рівнями медичної допомоги на основі аналізу роботи впроваджених медичних послуг.
  • Налагодження взаємодії між суб’єктами надання медичних послуг з охорони психічного здоров’я.
  • Забезпечення фахівців, які надають послуги з психічного здоров’я супервізією через механізм безперервного професійного розвитку.

Що вже зроблено на рівні закладів ОЗ:

  • Укладені договіри з НСЗУ по пакетах “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”, «Лікування та супровід дорослих та дітей із психічними розладами в амбулаторних умовах»
  • Сімейні лікарі, терапевти й педіатри закладу пройшли курс від Академії НСЗУ “Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP*”.

*MHGAP (MENTAL HEALTH GAP ACTION PROGRAMME) — ПРОГРАМА, ЗАПУЩЕНА ВООЗ У 2008 РОЦІ І НИНІ ВПРОВАДЖУЄТЬСЯ У ПОНАД 100 КРАЇНАХ СВІТУ, У Т. Ч. І В УКРАЇНІ. ЇЇ МЕТА — ПОКРАЩИТИ ДОСТУП ПАЦІЄНТІВ ДО ПОСЛУГ З МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я ШЛЯХОМ ЗАЛУЧЕННЯ НЕСПЕЦІАЛІЗОВАНИХ КАДРІВ — МЕДПРАЦІВНИКІВ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ: СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ, ТЕРАПЕВТІВ, ПЕДІАТРІВ, МЕДСЕСТЕР, МЕДБРАТІВ, ФЕЛЬДШЕРІВ.

Під час проходження 2 курсів «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» учасники дізналися про: поняття та види психічних розладів, які пов’язані фізичними та психічними розладами, побудову ефективної комунікації з пацієнтом, виявлення та ведення ПНПР-розладів за протоколами mhGAP тощо.

Звернувшись до сімейного лікаря Ви отримаєте:

  • Лікар первинної медичної допомоги може виявити психічні розлади та надати необхідну медичну допомогу, а у разі потреби — направить до психіатра.
  • Хоча районні психіатри, наркологи та медсестри зараз працюють у громадах, їхні функції відрізняються від функцій центрів психічного здоров’я у громадах. Створення центрів психічного здоров’я у громадах, проведення навчання та розширення можливостей, дозволить підвищити ефективність їхньої роботи.

Алгоритм дії пацієнта що відчуває тривогу:

Психологічну допомогу українці можуть отримати у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. На час воєнного стану звернутися можна до будь-якого лікаря первинки, незалежно від наявності декларації.

  • В межах пакету лікар проведе скринінг на наявність психічних розладів, за згодою пацієнта.
  • Якщо результати цього тесту вказують на можливість розладу, то лікар проведе клінічну оцінку стану, включаючи фізичний та психологічний аспекти здоров’я пацієнта.
  • Додатково, лікар може призначатися лабораторні та інструментальні дослідження для встановлення причин розладів.
  • За згодою пацієнта, його можуть направити на консультацію до лікаря-психіатра для більш докладної діагностики та встановлення діагнозу, а також для отримання рекомендацій щодо лікування.
  • Крім того, сімейні лікарі можуть надавати психологічну підтримку членам родини, які допомагають у догляді за пацієнтом, і навчати їх методам самодопомоги тощо.

НА РІВНІ ГРОМАДИ ПОТРІБНО СТВОРЮВАТИ:

Центри психічного здоров’я- мультидисциплінарні команди, що працюють самостійно або в межах надання первинної медичної допомоги

Найближчі плани та ініціативи МОЗ у сфері психічного здоровʼя:

  • Другим етапом пріоритетного проєкту є розбудова амбулаторної ланки надання послуг з охорони психічного здоров’я. Зокрема, МОЗ планує створення центрів психічного здоров’я у складі кластерних лікарень. Пацієнти зможуть отримувати психологічну допомогу в них безоплатно, послуги фінансуватимуться в межах Програми медгарантій.
  • У рамках реалізації спільного проєкту HEAL зі Світовим банком до кінця 2024 року МОЗ будуть створені простори з психологічного розвантаження у понад 60 медзакладах.
  • Крім того, Міністерство охорони здоровʼя розробило проєкт порядку надання психосоціальної допомоги. Наразі проєкт наказу знаходиться на погоджені в ЦООВ.
  • Для покращення надання спеціалізованої психіатричної допомоги МОЗ також розробило проєкт Порядку стаціонарної психіатричної допомоги, який готується для подання на державну реєстрацію в Міністерство юстиції України.
  • Реалізація цих компонентів дозволить забезпечити цілісну систему з надання якісних та доступних послуг з психічного здоров’я населенню.

Очікувані результати

Реалізація передбачених пріоритетним проєктом МОЗ заходів сприятиме досягненню таких результатів для держави, як:

  • посилення спроможності медичної системи,
  • зниження фінансового тягаря на бюджет завдяки зменшенню госпіталізацій,
  • підтримка психічного здоров’я населення у процесі відновлення України,
  • зниження соціальної напруги,
  • формування нової культури турботи про власне психічне здоров’я тощо.

Водночас очікувані результати реалізації пріоритетного проєкту для населення:

  • підтримка лікаря загальної практики-сімейного лікаря,
  • послуги за місцем проживання,
  • зменшення стигматизації та дискримінації,
  • доступні, якісні та безоплатні послуги,
  • зниження рівня інвалідизації через психічні розлади,
  • зміцнення родин,
  • зменшення рівня насильства

Дорожня карта МОЗ:

  • масштабування навчання mhGAP²,
  • інформування пацієнтів та зниження стигми в медичному середовищі,
  • оновлення клінічного маршруту пацієнта та карти планового перенаправлення,
  • Впровадження гарантованого пакету послуг на первинному та вторинному/амбулаторному рівнях меддопомоги та динамічне удосконалення/перегляд тарифу та обсягу послугу за пакетом,
  • розробка та впровадження пакета послуг на вторинному/амбулаторному рівнях,
  • налагодження взаємодії первинного і вторинного рівнів та інтеграція з сервісами у громаді, напрацювання ефективних алгоритмів перенаправлення пацієнтів.

Які заходи потрібно удосконалити на рівні громади:

Створити Координаційний центр по роботі:

– з ветеранам війни, особам з інвалідністю внаслідок війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалим учасникам Революції Гідності, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України

– з внутрішньо переміщеними особами;

– з постраждалими особами серед цивільного населення.

  1. Визначити відповідальних осіб за впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»
  2. Здійснювати оперативну координацію впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я.
  3. Створити програми комплексної психосоціальної підтримки, залучивши всі сектори: охорону здоров’я, освіту, соціальну сферу, зайнятість, неурядовий сектор, групи підтримки, програми «рівний – рівному» та забезпечити їхню якість і доступність.
  4. Здійснювати просвітницьку роботу щодо важливості ментального здоров’я та поширення технік самодопомоги.
Чат-бот Гаряча лінія