Водоканал про комерційний облік

2 Серпня 2024, 11:30

Відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» усі житлові та не житлові будівлі повинні бути оснащені комерційними засобами обліку води.

 

Основні тези закону «Про комерційний облік»

Усе, що ввійшло в будинок – має бути оплачене.

Вимога 100% обладнання будівель і приміщень вузлами обліку.

Встановлення обслуговування, заміни вузлів обліку.

Формування та надання споживачами рахунків на оплату послуг.

 

Відповідно до вимог цього Закону розділ ІІ ст.3, п.2 забороняється приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж без оснащення таких будівель вузлами комерційного обліку (будинковими лічильниками).

 

Обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку здійснюється надавачем послуг, тобто КП ЗМР «Звягельводоканал». Витрати на ці роботи відшкодовуються споживачам наших послуг шляхом сплати підприємству плати за абонентське обслуговування.

 

Обслуговування та заміна вузлів квартирного лічильника (розподільчого обліку) здійснюється за рахунок власників таких вузлів обліку.

Розподіл обсягів водопостачання регламентує ст. 10 Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”. Відповідно до її положень, у багатоквартирному будинку, де одні квартири обладнані квартирними засобами обліку, а інші – ні, споживачі, які не мають індивідуальних лічильників, оплачують послуги згідно із показниками загальнобудинкових лічильників та пропорційно до кількості осіб, які користуються послугами водопостачання.

 

Нарахування буде проводитися наступним чином: від показників будинкового лічильника віднімається сума показників квартирних лічильників, різниця ділиться на мешканців будинку, у яких немає квартирних лічильників.

 

Для економного споживання води та відповідно меншого нарахування просимо встановлювати квартирні лічильники.

 

Відповідно до статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», ст.9 розділу VI Закону України «Про житлово-комунальні послуги», засоби вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці, а споживачі зобов’язані своєчасно подавати лічильники на періодичну повірку.

Відтак засоби обліку води, які не пройшли періодичної повірки, не можуть вважатися як такі, що відповідають встановленим вимогам, та не допускаються до експлуатації.

Проводити розрахунки за отримані послуги згідно з показаннями лічильників води у разі, коли хоча б один із приладів обліку води не пройшов періодичної повірки, немає правових підстав.

 

Враховуючи вище викладене, зазначаємо, що розрахунки за отримані послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення за адресами, де повірка лічильників не проведена, проводяться згідно з установленими нормативами споживання з урахуванням кількості зареєстрованих в помешканні осіб.

 

Після проведення періодичної повірки приладів розподільного обліку води нарахування будуть проводитися відповідно до показань лічильників води.

 

Просимо пильно стежити за термінами повірки приладів обліку, які встановлені у Ваших помешканнях. Інформацію щодо повірки лічильників наведено в рахунках на оплату послуг.

З набранням чинності Закону України «Про комерційний облік» з грудня 2017 року повірка засобів обліку, які знаходяться у власності фізичних/юридичних осіб здійснюється за кошти споживачів.

Чат-бот Гаряча лінія