Як внутрішньо переміщеній особі укласти декларацію з сімейним лікарем

13 Серпня 2024, 15:36
🟩Внутрішньо переміщена особа може обирати будь-якого сімейного лікаря, терапевта і педіатра для укладення декларації у будь-якому медичному закладі, оскільки медична допомога не прив’язана до місця реєстрації чи проживання. Це право реалізується через Програму медичних гарантій.
❓Як це зробити
1️⃣Визначитися з лікарем
Спочатку потрібно обрати найближчий або найбільш зручно розташований заклад первинної медичної допомоги. Це може бути комунальний заклад, приватний або лікар ФОП, які мають договір із НСЗУ.
Знайти заклад можна:
➖ на дашборді “Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги” за посиланням: https://cutt.ly/4ec0q0im
➖ зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор в телефонному режимі допоможе знайти найближчий заклад первинної медичної допомоги та перелік лікарів, які укладають декларації.
2️⃣ Укласти декларацію
📃Для укладення декларації потрібно записатися на прийом до обраного лікаря. Зробити це можна через реєстратуру медзакладу.
На прийом пацієнту необхідно взяти:
✔️паспорт
✔️ідентифікаційний код
✔️свідоцтво про народження дитини – якщо декларація укладатиметься із педіатром або сімейний лікар обслуговуватиме дитину
✔️телефон, на який приходитимуть смс з електронної системи охорони здоров’я. Зокрема, смс з кодом підтвердження про вибір лікаря.
Якщо внутрішньо переміщена особа вже мала укладену декларацію з іншим лікарем – з нею нічого робити не треба. Укладання нової декларації автоматично фіксується в електронній системі охорони здоровʼя та водночас анулює попередню.
ℹ Лікарі первинної медичної допомоги мають ліміт на декларації: сімейний лікар – 1800, терапевт – 2000, педіатр – 900. Якщо лікар досяг ліміту, то він на свій розсуд приймає рішення щодо укладення декларації понад ліміт. Якщо лікар не досяг ліміту – він не може відмовити в укладенні декларації.
3️⃣ Користуватися перевагами декларації з лікарем
Маючи декларацію з лікарем первинної медичної допомоги, пацієнт зі статусом внутрішньо переміщеної особи отримує безоплатні послуги https://cutt.ly/Vec0H4YB
з діагностики та профілактики найпоширеніших захворювань, консультації щодо здорового способу життя, е-направлення до лікарів-спеціалістів, е-рецепти на ліки, щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень, може оформлювати довідки, листки непрацездатності тощо.
☝️Зверніть увагу: укладення декларації як в комунальному закладі, так і в приватному, – безоплатні. Вимагання коштів за укладення декларації або оплати першого візиту – неправомірне. ❌ Так само немає обмежень на кількість звернень до лікаря або отримання направлень.
📍Більше про безоплатні медичні послуги, які можна отримати за Програмою медичних гарантій, в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b
⚡️Також корисною буде інформація:
✅ Про отримання безоплатної медичної допомоги людині зі статусом внутрішньо переміщеної особи: https://cutt.ly/kec02Rv6
Чат-бот Гаряча лінія