Відбулася нарада щодо розробки Муніципального енергетичного плану

14 Серпня 2024, 16:09

Муніципальний енергетичний план (МЕП) – це обов’язковий документ стратегічного планування, що визначає довгострокові цілі сталого енергетичного розвитку громади та містить перелік обґрунтованих заходів, спрямованих на їх досягнення. Метою МЕП є зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів, впровадження відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та зменшення викидів парникових газів у громаді, а також посилення її енергонезалежності. Цей документ є також потужним інструментом залучення зовнішніх інвестицій, адже доводить інвесторам бажання та незворотність шляху громади до підвищення стану енергоефективності та розвитку ВДЕ.

МЕП має бути у кожній територіальній громаді, а процес створення і зміст – відповідати Методиці розроблення місцевих енергетичних планів, затвердженій відповідним наказом Мінінфраструктури України.

Слід зазначити, що старт розробки МЕПу розпочато 25 липня 2024 року, коли на сесії міської ради було затверджено рішення «Про розроблення проєкту Муніципального енергетичного плану Звягельської міської територіальної громади до 2030 року». Ним було визначено склад та положення про робочу групу з питань сталого енергетичного розвитку та орієнтовний графік заходів із підготовки проєкту МЕПу.

До розробки МЕПу долучається експертна команда Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, адже наша громада успішно пройшла конкурсний відбір щодо участі у відповідному грантовому проекті.

Одним із важливих етапів розробки МЕПу є збір необхідних вихідних даних, чому і була присвячена проведена робоча нарада. На ній спільно з експертом GIZ опрацьовано опитувальні інформаційні форми, які необхідно заповнити по галузевим напрямках.

Наступними етапами розробки МЕПу є аналіз вихідного стану енергетичного розвитку, встановлення цілей сталого енергетичного розвитку та розроблення власне МЕПу з формуванням каталогу енергоефективних проектів.  Проект МЕПу погоджується обласною державною адміністрацією та проходить процедуру громадського обговорення.

Варто нагадати, що розробка МЕПу передбачена також прийнятою Стратегією розвитку Звягельської громади на період 2024-2030 років.

 

 

Відділ підтримки громадських ініціатив та енергоефективності

Чат-бот Гаряча лінія