Майстер-клас «Великодній кошик Косачів»: подорож у традиції

16 Квітня 2025, 9:35
У родині Лесі Українки з великою шаною ставилися до українських звичаїв та традиційних свят, зокрема до Великодня. Із розповідей Ізидори Косач-Борисової — наймолодшої сестри поетеси — відомо, що на Великдень у родині готували традиційні українські страви, характерні для Полісся та Полтавщини.

Ольга Косач-Кривинюк згадувала, що хоч мати, Ольга Драгоманова (вона ж — відома письменниця Олена Пчілка), не займалася господарством на постійній основі, проте могла спонтанно (“ex tempore”) спекти чудову «бабусину» паску за рецептом своєї матері Єлизавети Драгоманової. У листі до рідної мами сама Олена Пчілка писала, що пекла мереживні паски — справжній витвір кулінарного мистецтва, адже технологія їх приготування була вельми складною.

Цієї весни музей родини Косачів-Драгоманових започаткував серію майстер-класів під назвою «Великодній кошик Косачів».

15 квітня першими учасниками майстер-класу стали учні 2-А класу Звягельського ліцею № 1. Діти дізналися багато цікавого про святкування Великодня в родині Косачів-Драгоманових, а також про давні та сучасні українські традиції цього світлого свята.

Під час майстер-класу хлопчики й дівчатка навчилися розрізняти крашанки та писанки, дізналися про способи фарбування великодніх яєць, спробували місити тісто на паску. Вони мали нагоду власноруч наповнити великодній кошик, виготовити святкову листівку, розфарбувавши її за зразками орнаментів писанок, які свого часу зібрала Ольга Косач (Олена Пчілка) в нашому Звягельському повіті.

А найтеплішим моментом стало написання щирих великодніх побажань у листівках для своїх рідних — як це колись робили у родині Лесі Українки.

Чат-бот Гаряча лінія