Сезон лептоспірозу: як захиститися?

Літній період – це не тільки час відпочинку біля водойм, але й підвищений ризик захворювання на лептоспіроз.
В Україні за перші п’ять місяців 2024 року було зареєстровано 97 випадків цієї небезпечної інфекції, найбільше – у Чернігівській (28), Закарпатській (19) і Миколаївській (12) областях. У решті регіонів зафіксовано 0–7 випадків.

Лептоспіроз – це особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) і навіть спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу.

Лептоспіроз – це інфекція, яка передається від тварин до людей. Основним збудником є бактерія Leptospira, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів, а також худоби, собак і диких тварин.

Бактерія проникає в організм людини через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.
Найпоширеніший механізм передачі – контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях та обробки городу, доглядаючи за хворими й інфікованими тваринами.

Також, можна заразитися під час вживання зараженої їжі (молоко, м’ясо) і сирої води з природних джерел.
Професійні групи ризику захворіти на лептоспіроз – це фермерські працівники, ветеринари, власники зоомагазинів, польові сільськогосподарські робітники, водопровідники, працівники м’ясопереробної та рибної промисловості тощо.








Симптоми лептоспірозу схожі на грип або COVID-19:










Інформація за даними Центру громадського здоров’я України