Сіль і наше здоров’я
13 березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль. Більшість людей споживають сіль через оброблені продукти або додають її в їжу в процесі приготування. У той час як невелика кількість солі необхідна для нашого здоров’я, занадто велика її може призвести до підвищення ризику появи ряду захворювань.
Цифри і факти
- Харчова сіль являє собою сполуку хлориду натрію і має формулу NaCl.
- Натрій відіграє ключову роль у передачі всіх сигналів усередині клітин, а також у мозок і з нього.
- Фізіологічна норма споживання солі на день для дорослої людини становить 5 грамів – це приблизно 1 чайна ложка. Стільки солі потрібно організму для підтримання водно-мінерального балансу, проведення нервових імпульсів і роботи м’язів.
- Для дітей нормаменша. Вона залежить від віку дитини. Наприклад, у перші роки життя (від одного до двох років) добова норма солі для дитини становить лише 1-2 грами.
- З одного боку, може здатися, що дотримуватися норми споживання не складно – чайна ложка на всі прийоми їжі. Проте не слід забувати про вже готові продукти. Відомо, що 75% від добової норми солі люди споживають саме з ними.
- Чимало людей норму споживання солі значно перевищують. У середньому українські жінки щодня з’їдають майже 10 грамів солі, а чоловіки –13 грамів. Це є однією з причин розвитку гіпертонії, хвороб серця, проблем із нирками та суглобами.
- Купуючи сіль, краще віддати перевагу йодованій – вона принесе більше користі організму.
- У 1950-х роках у Швейцарії до кухонної солі почали додавати 2% фторидів і йодидів, які мали перешкоджати поширенню карієсу в населення. Метод спрацював, через що технологію швидко підхопили німці, французи, а потім і весь світ.
Користь споживання солі
- Сіль має життєво важливе значення і бере участь у підтримці та регулюванні водного балансу в організмі.
- До складу солі входить натрій, без якого неможливий нормальний баланс рідини в нашому організмі (кров, лімфа, травні соки), що доставляє кисень і поживні речовини в усі органи.
- Сіль відновлює і водно-сольовий, і кислотно-лужний баланс в організмі, нормалізує рівень шлункового соку, є природним антибіотиком, що знищує бактерії в продуктах.
- Сіль здатна утримувати вологу в організмі людини.
Шкода від надміру солі
- Сіль є одним з основних факторів ризику серцево-судинних захворювань.
- Надмірне споживання продуктів з високим вмістом солі призводить до гіпертонічних кризів, інфарктів, проблем із судинами, розвитку остеопорозу та каменів у нирках; спричиняє порушення роботи головного мозку, особливо пізнавальних здібностей (пам’яті, мислення, інтелекту); сприяє розвитку розсіяного склерозу.
- Надлишок солі впливає на зовнішній вигляд людини, спричиняючи набряклість, припухлість і мішки під очима
Сіль та високий тиск
З погляду дії на організм людини, здатність хлориду натрію (солі) зв’язувати воду становить небезпеку для серця і судин. Всього 1 грам кухонної солі може утримати в організмі 100 мл води. Це означає, що серцю доводиться працювати з більшим навантаженням, щоб «переганяти» більшу кількість рідини. Для гіпертоніків це особливо небезпечно, бо призводить до підвищення артеріального тиску. За даними досліджень, скорочення споживання солі до 6 грамів на день призводило до зниження артеріального тиску на 10 мм рт.ст.
Як не зловживати сіллю: 7 порад
- Соліть страву не в процесі приготування, а безпосередньо перед їжею. У цьому разі смакові рецептори одразу отримають сигнал про солоність. Якщо ж приправити їжу в процесі готування, смак солі стає менш вираженим і організм не відразу «розпізнає» його. Звідси – схильність досолювати готову їжу у багатьох любителів солоного.
- Приберіть сільничку подалі з обіднього столу. Нерідко ми присмачуємо їжу за звичкою, не замислюючись (і навіть не спробувавши). Якщо солі під рукою не буде – можливо, ви й не згадаєте про неї.
- Відмовтеся від солоних закусок і продуктів швидкого приготування. Горішки, чіпси, сухі супи, локшина, пюре з розряду «просто додай води» – зазвичай все це забезпечене сумішшю приправ та іншими харчовими добавками, до яких входить дуже багато солі. Якщо відмовитися від такої їжі, раціон стане набагато здоровішим.
- Вживаючи консервовані овочі, спочатку промийте їх від розсолу у звичайній воді. А якщо доступні свіжі овочі – краще віддати перевагу їм.
- Зверніть увагу на сіль зі зниженим вмістом натрію. Такий продукт значно корисніший. Також низка досліджень показала, що кориснішою за звичайну кухонну сіль є крупна морська сіль. Відсоток вмісту натрію в ній нижчий, хімічний склад – багатший, за рахунок того, що у великих кристалах більше залишкової вологи.
- Замініть частину солі в раціоні ароматними пряними травами. Звичні кожному трави (кріп, петрушка, селера та зелена цибуля), а також більш екзотичні (базилік, чебрець, розмарин, майоран, імбир, кмин) зроблять смак кожної страви насиченим і цікавим. Крім того, трави є джерелом антиоксидантів, які послужать добру службу імунітету.
- Урізноманітніть раціон продуктами, багатими на калій (банани, картопля, шпинат). Калій допомагає швидше вивести надлишки солі з організму.
Будьте здорові!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»