Увага! Небезпечна хвороба – ботулізм!

2 Червня 2017, 19:27

За оперативною інформацією Держпродспоживслужби України в Києві зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм, один з яких закінчився смертю захворілого. При проведенні розслідування встановлено, що причиною захворювання стало вживання риби (в’яленого ляща, тарані, в’яленого коропа), придбаної в торгівельній мережі. Водночас, Держпродспоживслужба  рекомендує громадянам тимчасово утриматись від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. та ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області. У разі придбання у торговельних мережах   в’яленої риби зазначених вище виробників повернути цю продукцію до місця продажу.

Що необхідно знати про ботулізм! 

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає в результаті вживання харчових продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут.

Збудником цього захворювання є так звана паличка ботулізму, яка виробляє токсин в умовах недостатньої кількості кисню. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню та були приготовані без необхідної (достатньої) термічної обробки.

Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо створити температурний режим, необхідний для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока.

Відомі випадки зі смертельним наслідком захворювання, обумовленим вживанням у їжу навіть не самого продукту, що містить токсин, а тільки користування не вимитою після наколювання «небезпечного» продукту вилкою в процесі вживання незараженої їжі.

Люди, які хворіють на ботулізм, самі не є заразними.

Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує затуманеність зору, роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння в очах. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, утрудняється ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вживана всередину вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску.

При появі вищеназваних симптомів хвороби, особливо після вживання консервованих продуктів, необхідно терміново викликати невідкладну медичну допомогу, тому що при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби.

Одужання хворих при цій хворобі, навіть якщо медичну допомогу викликати своєчасно (при появі перших ознак ботулізму) і невідкладно початому лікуванні, відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців.

Профілактика ботулізму спрямована на те, щоб забезпечити захист харчових продуктів від можливого забруднення спорами ботулізму.

1. В жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована. 

2.Не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.

3. При виготовленні в домашніх умовах м’ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації. 

4. Рибні та м’ясні продукти повинні консервуватися виключно в свіжому вигляді. 

5.  Овочі та фрукти ретельно очищати від частинок ґрунту. 

6.  Консервація перестиглих плодів неприпустима.

7. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.

8. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і  здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

О.С. Коваль,

в.о. начальника управління Держпродспоживслужби                                                

в Новоград-Волинському районі 

 

Чат-бот Гаряча лінія