Враховуючи сезон масового домашнього консервування, нагадуємо головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму

31 Серпня 2016, 3:51

Як правило, випадки ботулізму пов’язані з вживанням консервованих продуктів харчування, які виготовлялися з порушенням основних правил стерилізації та зберігання.

Враховуючи сезон масового домашнього консервування, нагадуємо головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму.

Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих  домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горошку, м’ясні тушонки тощо. Останнім часом в домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації,  як  копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж являє небезпеку зараження токсином ботулізму, особливо непатрана риба.

Консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології  їх приготування.

Для правильного і безпечного консервування домашніх продуктів необхідно:

мити руки з милом до, і часто, під час консервування продукції;

використовувати безпечну воду;

використовувати чисті і стерильні банки без пошкоджень;

продукти повинні бути чистими, без пошкоджень та ознак псування;

максимально дотримуватися технології консервування, особливо тривалості стерилізації;

під час консервування овочів і фруктів в домашніх умовах, максимально потрібно враховувати фактори, що перешкоджають росту та розвитку бактерій ботулізму – висока температура, підвищена кислотність, солі і бактерії молочної кислоти – використовувати рекомендовані рецептурою концентрації солі, оцту, цукру;

м’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках лише із застосуванням автоклава, дотримуючись при цьому необхідної температури та часу автоклавування;

не рекомендовано консервувати гриби та інші продукти, що важко відчистити від піску.

Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже заражена токсином продукція не має видимих ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:

В жодному разі не вживайте їжу:

із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;

з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;

з банок, які зберігаються понад один рік.

Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.

Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається.  Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

О.С.Коваль

начальник відділу безпечності

харчових продуктів та ветеринарії

Управління Держпродспоживслужби

у Новоград-Волинському районі

 

Чат-бот Гаряча лінія