Виставка старовинних побутових речей у краєзнавчому музеї

25 Липня 2020, 16:15

Зважаючи на епідемічну ситуацію, Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела» у 2020 році проводитися протягом одного дня 25 липня без масових заходів, які передбачають обмежену кількість гостей. Так, у краєзнавчому музеї проходять екскурсії та виставки, зокрема виставка старовинних побутових речей.

Фонди музею налічують 5500 експонатів. Експозиція базується на матеріалах, зібраних краєзнавцями Житомирщини. Окремий розділ розповідає про старовинні побутові речі, що використовувалися у вжитку в ХІХ сторіччі.

Серед старовинних побутових речей є зібрання етнографічного характеру: рушники, вишиті сорочки, одяг, предмети домашнього вжитку, гончарні вироби. Зразки декоративно-ужиткового мистецтва донині зберігають тепло людських рук і хатній дух, створюючи в експозиції музею своєрідний світ народної культури.

На виставці представлені зразки ткацтва, вишивки, деревообробки тощо. Виставка демонструє високий рівень і самобутність населення нашого краю. Для виготовлення побутових речей і знарядь праці використовувалися природні матеріали: дерево, глина, солома, що сприяло розвитку багатьох народних помислів та ремесел.

Варто відзначити, що подібні виставки дозволяють через зорове сприйняття зберігати у людській свідомості відчуття приналежності до того чи іншого етносу, залишатися його невід’ємною частиною через сприйняття культури та побуту своїх предків. Збереження народних традицій, чим, власне, серед іншого і займалася свого часу Леся Українка, продовжує народну любов до свого краю та збагачує духовно.

Олена Обух, головний спеціаліст відділу інформації

та зв’язків з громадськістю міської ради

 

Чат-бот Гаряча лінія