14 листопада – Всесвітній день боротьби проти діабету

13 Листопада 2015, 1:51

Цукровий діабет набув масштабів глобальної епідемії : за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 382 млн. чоловік у світі хворі на діабет , а до 2030 року ймовірність подвоєння цієї цифри не викликає  сумнівів.

Як і у всьому світі, на жаль, у нас теж щороку зростає динаміка захворювання. На диспансерному обліку у Новоград – Волинському місті та районі знаходиться 2027 хворих. 321 людина із цього числа отримує інсулінотерапію.

Дана хвороба залишається однією з найбільш актуальних медико – соціальних проблем суспільства. Зумовлено це ускладненнями даного захворювання, які спричиняють високу інвалідизацію, втрату працездатності та смертність.

Через нестачу знань більшість пацієнтів не підозрює про свій діагноз , поки не почнуть розвиватися ускладнення.

Причина цукрового діабету — високий вміст глюкози в крові , викликаний нестачею гормону інсуліну , який перестає вироблятися підшлунковою залозою (діабет І типу) , або його вироблення порушено ( діабет II типу). 90 % хворих  зрілого віку страждають саме діабетом II типу, що в більшості його виникнення  пов’язано з неправильним харчуванням, ожирінням. Нечутливість до інсуліну говорить про розвиток цукрового діабету II типу. Залишаючись в крові  глюкоза руйнує судини , і людині загрожують гангрена , інфаркти , інсульти, втрата зору тощо .

Разом з тим , запідозрити у себе високий ризик розвитку цукрового діабету або саму хворобу можна до того , як буде проведено аналіз крові на рівень цукру. Досить прислухатися до свого організму. Які ознаки і сигнали організму повинні насторожити?

–          Ожиріння

–          Підвищений апетит і тяга до солодкого

–          Хронічна втома

Крім того , цукровий діабет проявляється наступними симптомами:

–          підвищена спрага , прискорене сечовиділення.

–          швидка втрата ваги.

–           шкірний свербіж , гіперпігментація , огрубіння шкіри.

–           повільне загоєння ран.

–          грибкові інфекції (у тому числі , постійні вагінальні інфекції жінок).

–          порушення зору.

–          оніміння , печіння в кистях і стопах , набряклість.

Чим раніше людина зверне увагу на сигнали , які можуть вказувати на розвиток у нього цукрового діабету , чим раніше буде поставлений діагноз фахівцем, тим більше шансів зупинити хворобу або , принаймні , взяти її під контроль , щоб уникнути ускладнень. ЦД вимагає довічного лікування за допомогою інсуліну або таблеток. Метою лікування є компенсація ЦД, тобто досягнення показників глікемії максимально близьких до норми (3,5 – 8,0 ммоль/л) та гліколізованого гемоглобіну до 7% це головні попередження розвитку та лікування діабетичних ускладнень з цією метою усім хворим ЦД потрібно здійснювати самоконтроль: регулярно контролювати рівень цукру крові натще,та через 2 години після їжі, контролювати глікозильований гемоглобін 2 рази в рік, контроль артеріального тиску кожен день, контроль рівня холестерину, контроль ваги та кількості і характеру їжі.

Фундаментом сучасної терапії цукрового діабету є правильне і збалансоване лікування, регулярні фізичні вправи. Навіть найефективніші цукрознижуючі препарати будуть не в змозі нормалізувати показники глікемії у хворого, який не дотримується дієти. Основні принципи дієтотерапії при ЦД – виключення або максимальне обмеження вуглеводів і жирів: масло вершкове, маргарин, майонез, жирне м’ясо, шкіра птиці, жирний сир, сметана, вершки, чіпси, піца, цукор, варення, цукерки, печиво та інші кондитерські вироби, шоколад, морозиво, солодкі та алкогольні напої. В харчуванні перевагу надавати продуктам, що містять харчові волокна це -фрукти, овочі , каші. Приймайте їжу 5-6 разів на день і потроху, намагайтеся відмовитись від смаженого. Після прийому їжі не сідайте і не лягайте, а обов’язково займіться будь – якою фізичною роботою. Приймайте вчасно цукрознижуючі препарати призначені вам лікарем, не робіть перерву, тому, що гіперглікемія – це головна причина розвитку хронічних ускладнень. Не можна також допускати розвитку гіпоглікемії – зниження цукру в крові нижче 3,5 ммоль /л. Щоб запобігти розвитку ускладнень необхідно досягти „компенсації” ЦД, тобто постійно підтримувати рівень глюкози в досить жорстких межах і  – натще 3,5 – 5,5 ммоль/л і через  2 години після прийому їжі до 8 ммоль/л, глюкоза сечі 0 або 0,5 %, АТ 130/80 мм  рт  ст., рівень холестерину 4,5 ммоль/л.

Досягти таких показників часто буває досить складно. Але  пам’ятайте, що мета лікування – гарне самопочуття та активне довголіття.  

Комендат Г.Г.

лікар – ендокринолог

Новоград – Волинського міськрайТМО

 

Чат-бот Гаряча лінія