Правила безпеки при користуванні пічним опаленням
Пониження температури повітря та дощова погода супроводжуються початком опалювального сезону і, часом, для обігріву оселі та приготування їжі, населення використовує пічне опалення, плиту на твердому паливі.
Щороку з настанням холодів кожна третя пожежа в області виникає саме від несправності та неправильного влаштування пристроїв пічного опалення.
Наразі – час приділити увагу справності печей та димарів, очистити їх від сажі. Пам’ятайте, що трусити сажу необхідно не рідше трьох разів на рік, зокрема, і перед початком опалювального сезону.
А для того, щоб уникнути неприємностей, запамятайте кілька корисних правил:
· не допускати перегріву печей та слідкувати, аби не було в стінках печей і димарів тріщин, для їх виявлення і ремонту своєчасно білити конструкції печей;
· на дерев’яній підлозі перед дверцятами топки необхідно прибити металевий лист розміром 50х70 см;
· в місцях проходу димаря через дерев’яні конструкції стелі має бути влаштована протипожежна розділка з цегли.
Забороняється користуватися для розпалу печей легкозаймистими рідинами, приставляти або вішати на нагріті поверхні ковдри, ліжка, сушити дрова, залишати прилади, що топляться, без нагляду і дозволяти розпалювати їх дітям.
При використанні електронагрівальних приладів не вмикати електроприлади, що іскряться та перегріваються. А для безпечного обігріву осель краще використовувати масляні радіатори та інші прилади заводського виготовлення, без відкритої поверхні накалювання.
У випадку виникнення пожежі телефонувати до Служби порятунку за номером «101» і, по можливості, приступити до гасіння пожежі підручними засобами.
Новоград-Волинський МРВ
У ДСНС України у Житомирській області