Ботулізм і його профілактика

27 Липня 2017, 1:34

В Україні зросла кількість захворювань на ботулізм. В цьому році  зареєстровано вже більше 60 випадків ботулізму. Померло 10 осіб.       

В нашому районі за останні три роки ботулізмом перехворіло 8 осіб.

Ботулізм – саме важке захворювання з групи харчових токсикоінфекцій мікробної етіології, що протікає з важким ураженням нервової системи і пов»язане з вживанням в їжу харчових продуктів, що містять в собі ботулотоксин, який продукується бактерією ботулізму. Ботулотоксин – один з найсильніших біологічних отрут, блокує нервову систему і спричиняє дихальний і скелетно-м»язові паралічі. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Продукти, що містять ботулотоксин не змінюють зовнішній вигляд, смак, запах, тому важко запідозрити, що саме даний продукт є причиною небезпечної хвороби.

Основний резервуар і джерело ботулізму – кишечник тварин, риб, птахів та людини, звідки він потрапляє до грунту, утворює спори, стійкі до фізичних і хімічних факторів, що можуть десятки років зберігатись у зовнішньому середовищі.

Однак, сам збудник не викликає захворювання у людини. Для виникнення ботулізму необхідно розмноження його в харчових продуктах з накопиченням токсину, який  викликає захворювання. Найбільш інтенсивно токсин утворюється при t 35-37? в анаеробних (без доступу кисню) умовах. Найчастіше людина заражається при споживанні м»ясних, рибних, грибних консервів домашнього приготування, а також свіжо-в»яленої, слабо-соленої риби, шинки, ковбас. Слід зазначити, практично всі харчові продукти, забруднені грунтом або вмістом кишечника тварин, риб, птахів, людей можуть містити збудник ботулізму. Бактерія ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, ось чому одні люди, які вживали продукти захворіють на ботулізм, а інші – ні.

Інкубаційний період хвороби триває від двох годин до 7 діб. В залежності від кількості токсину, що потрапив до організму. Починається ознаками харчового отруєння з наростаючими проявами неврологічної симптоматики: порушення зору, туман, «сітка» перед очима, подвоєння предметів. Одночасно виникають спрага, сухість у роті, порушення ковтання, мови, дихання утруднене. Розлад і зупинка дихання – є однією з причин смерті. При найменшій підозрі на ботулізм, хворого необхідно якнайшвидше госпіталізувати.

На даний час в Україні не вистачає протиботуліністичної сироватки, що є єдиним специфічним засобом нейтралізації токсину ботулізму. Тому, на перший план в такій ситуації виступають заходи із профілактики цього захворювання:

–          не купуйте рибні, м’ясні та інші консерви, ковбасні  вироби, сушену та в’ялену рибу домашнього виготовлення на ринках;

–          перед вживанням піддавайте консерви домашнього виготовлення повторній термічній  обробці, це нейтралізує ботулоксин;

–          не споживайте недоброякісні та  сумнівної якості харчові продукти, консерви із роздутими кришками (бомбажні);

–          під час виготовлення консервованих продуктів ретельного видаляйте під проточною водою будь-які забруднення із сировини, дотримуйтесь належної термічної обробки банок, кришок, спецій і самого продукту, мийте руки з милом до, і часто, під час консервування;

–          м’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава, дотримуючись необхідної температури та часу автоклавування;

–           використовуйте рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;

–          не рекомендується консервувати гриби та інші продукти, які важко відчистити від піску;

–          готову продукцію, призначену для тривалого зберігання необхідно тримати в прохолодних умовах;

–          для консервування  використовуйте лише доброякісну сировину  (овочі, ягоди та фрукти, рибу, м’ясо) та безпечну воду.
 

Бережіть себе і будьте здорові!

Ніна Петрівна Будник,

лікар-бактеріолог Новоград-Волинського

міжрайвідділу  ДУ «Житомирський обласний

лабораторний центр МОЗ України»

 

Чат-бот Гаряча лінія