ОБЕРЕЖНО! КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ!
Широка розповсюдженість, відсутність тенденції до зниження захворюваності ризик формування хронічних гастроентерологічних захворювань приділяє проблемі боротьби з гострими кишковими інфекціями високу соціальну значимість. Саме це визначає актуальність та пріоритетність розробки низки профілактичних заходів для попередження захворюваності.
Гострі кишкові інфекції – це велика група гострих інфекційних захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.
Незважаючи на різноманіття збудників, клінічна картина багатьох кишкових інфекцій має подібні ознаки.
– Захворювання починається з підвищення температури тіла, погіршення самопочуття, появою млявості, неспокою, головного болю, запаморочення. Погіршується апетит, з’являється нудота, може бути повторне блювання.
– Кишкові розлади характеризуються діареєю, болями в животі, здуттям живота і бурчанням кишечника.
Літні місяці – лідери по харчових отруєннях. Висока вологість та спека – ідеальні умови для розмноження в їжі токсичних бактерій. При температурі + 25оС і вище одна бактерія здатна виробити більше ніж мільйон собі подібних усього за 1 годину, хоча для отруєння потрібно набагато менше. Не дивно, що «хіт –парад» небезпечної для отруєння їжі очолюють продукти з високим вмістом білка, який необхідний як будівельний матеріал для клітин нашого організму і для підступних бактерій
Щоб уникнути харчових отруєнь пам’ятайте:
– Іноді спокуса спробувати нову екзотичну страву або ласощі, які ви любите з дитинства, велика й нездоланна. Але якщо вигляд, запах або смак страви насторожує, краще від неї відмовитися;
– Не підпускайте до їжі мух. Вчені підрахували, що одна муха може перенести до 2 млн. бактерій;
– Будьте обережні з м’ясними напівфабрикатами та фаршем. Не прожарені як слід котлети та м’ясні рулети – джерело зараження хвороботворними вірусами та бактеріями.
– На перснях, браслетах,обручках можуть мешкати бактерії, тому перед приготуванням їжі бажано знімати прикраси, а руки ретельно помити;
– Звертайте увагу на дату виготовлення, термін та режим зберігання продуктів.
– Тим, хто мандрує на автомобілі, не слід брати в дорогу білкові та інші продукти, які швидко псуються, навіть, якщо для цього є спеціальна сумка-холодильник;
– У літню спеку краще відмовитися від напоїв з льоду, тому що невідомо з якої води був приготовлений цей лід;
– Уникайте купувати в супермаркетах готові салати на вагу з майонезом або сметаною. Не секрет, що далеко не всі магазини можуть похвалитися вимогливістю в питаннях зберігання «першої свіжості»;
– Групою ризику є ті, хто купує їжу на придорожніх базарах та стихійних ринках. А дині, кавуни, виноград – на узбіччі доріг;
– Якщо термін зберігання прострочений, продукт, продукт потрібно без жалю викидати.
Будьте уважними до себе та своїх близьких.
Дотримуйтеся правил особистої гігієни та залишайтеся здоровими!
Відділ з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради